Restoration dpt.

 

HOTEL JULIANA

OBJECT EXTERIOR RESTORATION WORK 

LOCATION PLACE DES MARTYRS, 1-4 1000 BRUXELLES

PHASE REALIZED 

CLIENT JULIANA-BRUSSELS.COM 


The neoclassical square “Place de Martyrs”, just east of Rue Neuve, was the first urban entity in Brussels where uniform and symmetrical facades were designed to form a square. The well-preserved uniformity in material, typology and even same roof height, makes it a unique place in the center of the city. The facades of Hotel Juliana were the first to be restored according the original concept, setting the tone for the square's future appearance.


After several previous renovations, the facades were restored to their original appearance and finish in lime plaster and lime paint. Where possible, without damaging the underlying brick- and stonework, recent rendering in cement was removed. The specific color, chosen on the basis of previous and thorough historical color studies and stratigraphy’s, approximates the original color scheme. Also for the joinery, which were painted in a more bright and light color, reconstructing the original bichrome of the square.


In addition, all the joinery has been carefully restored and technically optimized. Among other things, the comfort was increased for the well-being of the clients of this five-star hotel. After the restoration, during which the building was also restored on the inside, it became a luxurious hotel with restaurant and spa.

Hotel Juliana
Hotel Juliana

©Hotel Juliana

press to zoom
Hotel Juliana
Hotel Juliana

press to zoom
Hotel Juliana
Hotel Juliana

press to zoom
Hotel Juliana
Hotel Juliana

©Hotel Juliana

press to zoom
1/3

 

​© 2020 by ÁRTER Architects

    The contents contained in this website are copyright protected.

    No person may download, duplicate, reproduce, edit or publish any content contained in whole or in part without prior written permission of              ÁRTER Architects.