© 2019 by ÁRTER Architects

The contents contained in this website are copyright protected.

No person may download, duplicate, reproduce, edit or publish

any content contained in whole or in part without prior written        permission of ÁRTER Architects.

You can also follow Us:

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • ÁRTER Architects
  • White YouTube Icon
  • White Pinterest Icon

Architecture dpt.

HUIS VAN HET NEDERLANDS

OBJECT CONSTRUCTION OF A SCHOOL EXTENSION

LOCATION RUE TERRE NEUVE - 1000 BRUSSELS

PHASE ACHIEVED

CLIENT VLAAMSE OVERHEID – AFM / HUIS VAN HET NEDERLANDS VZW

PARTNERS NEY+PARTNERS - BOYDENS - DE FONSECA

Through a competition organised by the ‘Vlaamse Overheid’, ÁRTER designed an extension for the Brussels language school of the ‘Huis van het Nederlands vzw’.

A clearly defined program was established: office spaces on the ground floor and a total of 7 classrooms on the remaining 4 levels. The existing buildings made place for the extension, carefully connected to the school’s main building by a circular exterior space defining the architecture and organisation with a sp(e)/(a)cial dynamism.

An important challenge was the presence of a day-care centre for children using the same exterior space and elevator, which provided the inspiration for a vivid & colourful back façade in return. The same logic was used for the main façade, using curved coloured concrete panels inside a rigid concrete frame.

The neutral aspect of the non-decorated interior concrete blocks is countered by the acoustic panels & doors, identifying each floor by another bright colour.

1/4

 

​© 2018 by ÁRTER Architects

    The contents contained in this website are copyright protected.

    No person may download, duplicate, reproduce, edit or publish any content contained in whole or in part without prior written permission of              ÁRTER Architects.